Digitalizarea fiscală
Tips&Tricks pentru racordarea afacerii la digitalizarea fiscală
Cadrul evolutiv dictat de digitalizare este singura constantă într-o lume a incertitudinii pe fondul căreia se derulează afacerile. Actualmente, este o reală provocare să te afiliezi posturii de antreprenor. Fondul digital în care își derulează companiile procesele pune o serie de dificultăți în ralierea la conformitate fiscală. Tocmai din această rațiune, o serie de antreprenori se alătură mediocrității, din cauza procesului tot mai dificil de a menține calea succesului antreprenorial. Nu te mulțumi cu superficialul. Alege să fii un antreprenor racordat la modernitatea digitalizării fiscale pentru a-ți conduce afacerea pe drumul sigur al schimbării pozitive. Cei care aleg să nu urmeze drumul digitalizării fiscale sunt predispuși la compromiterea activității afacerii în sensul devansării de modernitate și imposibilitatea menținerii ritmului schimbării. Pentru a te ralia la conformitate din punct de vedere a digitalizării fiscale este nevoie să ții cont de o serie de aspecte. Rămâi alături de noi pentru a te conecta la planul strategic de afiliere la modernitate digitală fiscală.
Înainte de punctarea aspectelor de primă importanță racordat la acțiunile necesare pentru intrarea în conformitate digital-fiscală este important să conturăm universul modernizării prin digitalizare fiscală.
Ce înseamnă la momentul actual digitalizarea fiscală pentru companii?
În societatea contemporană dominată de modernitate, unul dintre factorii fundamentali ai schimbării este trasat de digitalizare. Aceasta reprezintă un imperativ al afacerilor momentului. Dacă la un anumit moment aspectul digitalizării reprezenta un moft pentru inițiatorii de afaceri, acum acesta este o necesitate. În afara racordării la realitatea digitală nu se mai poate discuta conceptul de performanță. Acest aspect impulsionează afacerile să găsească cele mai adecvate metode pentru a intra pe linia digitalizării. La momentul actual, în România, digitalizarea reprezintă un proces complex, indispensabil pentru companii. Aceasta este sprijinită pe o serie de piloni raportați la sistemele digitale fiscale, precum: RO e-factura, RO e-transport, RO e-TVA, RO e-case de marcat electronice fiscale, RO e-SAF-T.
Astfel, anul 2025 este definit de 5 cele mai importante sisteme naționale cu rezonanță asupra proceselor organizaționale. Prezentăm mai jos descrierea pe scurt a acestora.
Sistemul RO e-factura reprezintă o platformă online în cadrul căreia utilizatorii se pot loga pe baza unui certificat digital calificat în vederea transmiterii facturilor emise conform reglementărilor OUG 120/2021 privind facturarea electronică. Ralierea în cadrul sistemului s-a realizat progresiv, astfel facturile emise în relațiile de tip B2G, B2B, B2C au fost încărcate în cadrul sistemului RO e-factura la termene bine stabilite. Ultima etapă este marcată de obligativitatea transmiterii în cadrul E-facturii a documentelor emise în relația de tip B2C. Scopul implementării sistemului național RO e-factura este reprezentat de transparentizarea tranzacțiilor realizate de către companii cu scopul creșterii gradului de colectare a taxei pe valoarea adăugată la bugetul de stat.
Sistemul național RO e-transport deține aplicabilitate în sfera transportului național și internațional de bunuri cu scopul monitorizării bunurile transportate de către agenții economici. Impactul sistemului se remarcă pe direcția prevenirii și reducerii evaziunii fiscale identificat în comercializarea bunurilor transportate.
Sistemul național RO e-case de marcat electronice fiscale rezidă în comensurarea activității aparatelor de marcat electronice fiscale. Conturarea acestui sistem a început în anul 2021, când, în manieră sistematică, contribuabilii persoane juridice care erau deținători a caselor de marcat erau obligați să conecteze online la serverele ANAF aparatele de marcat fiscale. Astfel, instituțiile fiscale au contorizat în timp real activitatea comensurată prin intermediul AMEF-urilor. Transmiterea online a acestora, a pus bazele conturării sistemului RO e-case de marcat electronice fiscale.
Sistemul național RO e-SAF-T a revoluționat maniera de transmitere a informațiilor financiar-contabile și fiscale către instituțiile statului. Acesta generează o serie de implicații asupra modului de raportare la procesele organizaționale. Complexitatea procesului rezultă din eforturile de natură tehnologică și financiară în parametrizarea softului de gestiune a entității la specificul cerințelor de raportare. Anul 2025 marchează etapa finală de aderare a companiilor la raportare SAF-T prin alăturarea în cadrul schemei de raportare a companiilor mici.
Sistemul RO e-TVA pune în lumină funcționalitatea celorlalte paradigme ale digitalizării fiscale prin lansarea decontului precompletat de TVA care se conturează pe baza datelor transmise în cadrul celorlalte sisteme. Astfel, acesta este conturat pe marginea celorlalte paradigme ale digitalizării și anume RO e-case de marcat electronice fiscale, RO e-factura, RO e-transport, RO e-SAF-T. Astfel, este acutizată semnificația crescută a utilizării corecte a acestora. În afara utilizării optime, precompletarea decontului de TVA este compromisă sub aspectul acurateței datelor și a corectitudinii acestuia.
Iată așadar imaginea celor mai în vogă paradigme ale digitalizării fiscale la momentul actual, fenomene de actualitate cu care se confruntă companiile de pe teritoriul autohton. Întrebarea care se pune este dacă toate companiile fac față la multitudinea de modificări de natură digitală. Realmente, aceasta este o provocare continuă cu care se confruntă companiile actuale.
Pentru a putea să faci față la toate provocările care apar odată cu lansarea noilor reglementări de natură digitală este nevoie să îți concepi un plan de acțiune bine definit. Acesta trebuie să vizeze acțiuni concrete de gestionare a schimbării de natură digitală cu impact asupra fiscalității afacerii. Pentru a trasa direcțiile generale privind aspectele de care trebuie să ții cont pentru ralierea la conformitate digitală fiscală este bine să incluzi în planul strategic și operațional următoarele aspecte.
Tips& Tricks pentru racordarea afacerii la digitalizare fiscală
Iată mai jos lista cu cele mai populare sfaturi de care este bine să ții cont pentru a facilita drumul către conformitate digitală fiscală:
- Informare constantă. Pe un fond al mediului economic marcat de modificările legislative recurente, singura certitudine pe un fond incert este informarea. Menține permanent ritmul schimbării și fii atent la toate modificările care vizează tipul de activitate pe care îl conduci. Dacă nu reușești să menții ritmul schimbării, vei fi devansat de concurență.
- Actualizarea programelor informatice. Unele programe de gestiune a datelor unei companii pot fi depășite de tehnologia modernă. Este indicat să adoptăm în cadrul entității programe informatice de gestiune integrate care să asigure bazele modernizării și racordării afacerii la noutățile legislative permanente. De asemenea, softurile de tip ERP conferă bazele unei conformări adecvate la inovativitate digitală.
- Încheierea de parteneriate cu furnizori de soluții digitale. În epoca digitalizării masive, cea mai bună decizie este legată de consolidarea parteneriatelor cu furnizori specializați de soluții moderne digitale care dețin potențialul necesar în propulsarea afacerii tale pe drumul spre succes.
- Investiții în optimizarea competențelor digitale. În afara deținerii celor mai avansate competențe în sfera digitalizării, îți vei pierde relevanța ca factor decizional al afacerii. Lumea în care activează afacerile este în continuă schimbare în ceea ce privește digitalizarea. De aceea, perfecționarea continuă și acumularea de cunoștințe avansate în domeniul informatizării afacerii vor conferi plusvaloare afacerii condusă de tine.
- Deschiderea spre schimbare. Un aspect fără de care nu se pot atinge celelalte 4 puncte menționate mai sus este reprezentat de eliminarea atitudinii reticente și promovarea unei mentalități deschise la adoptarea schimbării. Doar acest tip de mentalitate va contribuie la propulsarea afacerii tale spre progres garantat.
Tot ceea ce propune digitalizarea fiscală proiectată pentru viitor în sfera mediului de afaceri din România reprezintă o reală provocare pentru orice antreprenor, oricât de experimentat este acesta. Doar cei foarte bine pregătiți și dispuși permanent la adoptarea schimbării vor putea răzbi într-o lume în care singura constantă va fi reprezentată de schimbare.
Resurse principale de informare
- Ordonanță de urgență nr. 120 din 4 octombrie 2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare.
- Ordonanța de urgență nr. 70 din 21 iunie 2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale.
- Ordin nr. 1783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal, Publicat în Monitorul oficial nr. 1073 din 9 noiembrie 2021.
- Ordonanță de urgență nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Publicat în Monitorul Oficial nr. 356 din 11 aprilie 2022.
0 Comments