5 Sfaturi pentru întreținerea unei relații armonioase cu Fiscul
Companiile din România au avut dintotdeauna ca primă preocupare dezvoltarea unei colaborări armonioase cu instituțiile statului. Intuim că aceasta este și una dintre prioritățile tale. De bună seamă este considerată una dintre cele mai importante puncte din existența afacerilor. Derularea în bune condiții a activității organizației este dictată într-o oarecare manieră de acest factor. Nu este așadar deloc surprinzător faptul că acesta se situează pe lista ,,intențiilor bune” ale antreprenorilor de azi. Nu este suficient însă ca acest aspect să rămână doar la statutul de intenție. Pentru a trece direct la acțiune și a transforma în realitate acest deziderat este nevoie de trasarea căilor concrete cu privire la maniera directă de optimizare a relației tale cu Fiscul. Astfel, trasând căi punctuale cu privire la îmbunătățirea relației cu instituțiile statului vei putea sa duci acest obiectiv la stadiul de realitate palpabilă.
Deoarece conștientizăm pe deplin semnificația crescută a problematicii care face subiectul acestui material, vom veni cu o serie de propuneri pentru a te ajuta să plasezi indicatorul ,,o relație bună cu instituțiile statului” pe traseul afacerii tale.
Urmărește materialul de mai jos pentru a afla ce trebuie să faci pentru ca relația ta cu Fiscul să urmeze direcția corectă iar afacerea ta să figureze pe lista albă a contribuabililor responsabili. De asemenea, la finele acestui articol vei regăsi cele 4 ,,semne” care te vor ghida spre evaluarea relației actuale cu ANAF. Pentru a ști exact unde te plasezi la acest moment cu privire la acest aspect, pentru a vedea exact punctul de pornire în vederea conturării celui mai potrivit plan de acțiune.
Așadar, te invităm sa lecturezi cu atenție fiecare punct de mai jos pentru a adopta imediat decizia de optimizare a relației cu organele fiscale. Ce este bine să știi de la bun capăt, este faptul ca nu vom propune soluții magice, care să te transforme brusc în cel mai exemplar contribuabil. O relație armonioasă cu instituțiile statului se construiește în timp, iar menținerea ei necesită conlucrare permanentă și respectarea constantă a principiilor care o guvernează.
Iată așadar ce ai de făcut pentru ca acesta aspect să devină realitate:
- Organizează complet și corect fluxul de documente de evidență primară
Documentele primare precum facturile care atestă efectuarea tranzacțiilor de achiziție, respectiv de vânzare, chitanțele de atestare a plății efectuate către furnizori, chitanțele de încasare a creanțelor, extrasele de cont pentru fiecare dintre conturile deschise la instituțiile bancare trebuie organizate în ordine cronologică și sistematică. De asemenea, este nevoie să obții asigurări asupra completitudinii și corectitudinii acestor documente. Trebuie să știi faptul că întocmirea corectă și completă a acestora trasează un proces contabil corect în integralitate. De la întocmirea corectă a raportărilor până la conturarea fidelă a situațiilor financiare anuale. Un lucru (poate) neînsemnat pentru antreprenori dar cu incidență însemnată pentru buna derulare a întregului proces financiar-contabil.
- Fii la curent cu toate modificările în materie de digitalizare fiscală a afacerii
Este deosebit de important să te raliezi la toate modificările care vizează digitizarea fiscală a afacerii tale. Paradigme precum E-factura, E-TVA, E-transport, E-case de marcat electronice fiscale, E-SAF-T trebuie să fie permanent sub atenția ta în sensul conformării afacerii tale la diversele modificări.
Indiferent de statutul deținut, obiect de activitate ori mărimea companiei tale, începând cu anul 2024 deții obligativitatea înrolării în cadrul sistemului național RO e-factura. Astfel, relațiile comerciale de tip B2B sunt ,,oficializate” prin intermediul facturii emise și transmise în cadrul platformei. În plus, din luna ianuarie a anului 2025 este obligatorie și transmiterea facturilor emise către persoanele fizice. De asemenea, dacă efectuezi transporturi de mărfuri pe teritoriul național și internațional trebuie să declari aceste activități în cadrul sistemului național RO e-transport. Nu trebuie să uităm nici de sistemul RO e-TVA care a prins contur în luna septembrie a acestui an. Astfel, dacă te încadrezi la categoria persoanelor impozabile plătitoare de TVA, ai luat contact cu primul decont precompletat de TVA. În aceeași manieră, dacă deții un aparat de marcat electronic fiscal, activitatea comensurată prin intermediul acesteia este transmisă automat către organele fiscale prin intermediul conectării directe la serverele ANAF. Deci, este important să te raliezi la toate modificările lansate de către autorități în spațiul afacerilor autohtone cu privire la digitalizare fiscală. Pilonii acesteia contribuind la modernizarea afacerii tale.
- Încheie parteneriate cu specialiști
Unul dintre factorii de bază care dictează succesul afacerii tale se rezumă la încheierea de parteneriate cu persoane competente. Este nevoie să gândești aceste colaborări din 3 perspective. Top 3 cele mai semnificative parteneriate sunt conturate de: colaborarea cu un specialist pe partea de digitalizare a proceselor organizaționale, colaborarea cu un specialist în sfera fiscalității și ultima, dar evident nu cea din urmă, colaborarea cu un profesionist contabil. Fiecare dintre acești parteneri influențează bunul mers al companiei tale. De aceea, este important să alegi oameni de încredere cu care rezonezi și care pot deveni pentru tine parteneri de cursă lungă. Un furnizor de soluții digitale va conduce afacerea ta spre maximizarea indicatorilor de performanță digitală prin asigurarea soluțiilor digitale integrate care să se potrivească ,,mănușă” modelului de afacere condus de tine. În aceeași ordine de idei, tumultul de modificări legislative și ambiguitatea care planează în jurul acestora reclamă prezența unui consultant fiscal în cadrul companiei și a unui bun contabil care să contribuie la propulsarea afacerii ta spre culmile performanței financiare.
- Obține și menține statutul de bun platnic
Unul dintre cele mai importante variabile care trasează calea către o bună relație cu instituțiile statutului este capacitatea companiei tale în ceea ce privește achitarea obligațiilor fiscale. Funcție de acest aspect, vei primi eticheta de ,,bun sau rău platnic”. Neachitarea la timp a obligațiilor fiscale te plasează pe lista neagră a contribuabililor care nu își îndeplinesc responsabilitățile față de ANAF. Astfel, recomandarea este să achiți la timp totalitatea obligațiilor fiscale față de bugetul de stat în conformitate cu structura vectorului fiscal. De pildă, dacă faci parte din categoria contribuabililor plătitori de TVA lunar, va trebui, în baza decontului de taxă de valoare adăugată, să achiți, cu o regularitate lunară valoarea de plată care figurează în cadrul acestuia. De asemenea, dacă deții angajați, va trebui, în baza declarației D112 să achiți către bugetul de stat contribuțiile sociale obligatorii. Și lista poate continua. Funcție de parametrii principali ai vectorului fiscal. Importanța acestui aspect este contrastată de conturarea unor liste în care figurează contribuabilii care nu își achită la timp datoriile față de bugetul de stat precum și a unei liste albe în care figurează contribuabilii buni platnici. Dacă dorești să identifici maniera în care ești văzut prin ochii ANAF-ului din acest punct de vedere, te invităm să accesezi lista albă a contribuabililor prin accesarea link-ului: https://www.anaf.ro/ restante/listaalba.xhtml. De asemenea, contribuabilii care figurează cu obligații restante pot fi identificați în lista neagră a celor care nu își îndeplinesc responsabilitățile fiscale față de bugetul de stat, pe baza listei disponibilă prin accesarea link-ului: https://www.anaf.ro/restant e/index.xhtml.
Reține astfel faptul că unul dintre cei mai importanți factori care dictează armonia în relația cu Fiscul este calculul și plata la timp a obligațiilor fiscale. De asemenea, este important să fii constant în respectarea la timp a obligațiilor care îți revin în relație cu instituțiile de stat.
- Fii mereu în gardă!
Pe lângă toate aspectele prezentate mai sus, este important să cunoști faptul că este bine să fii mereu pregătit pentru eventuale inspecții fiscale. Astfel, prioritizează ordinea în documentele contabile și respectă îndeaproape prevederile privind disciplina financiară a operațiunilor de încasări și plăți. De asemenea, ține cont ca fiecare operațiune efectuată să aibă la bază documente justificative. Informează-te cu privire la rolul deținut de tine în procesul inspecției fiscale. Pune la dispoziția inspectorilor fiscali toate documentele solicitate. Cooperează, discută și oferă toate informațiile de care aceștia au nevoie la momentul controlului fiscal.
În final, iată câteva indicii care pot sugera o relație ,,șubredă” cu ANAF-ul:
- Dezordine în evidența primară a companiei. Tranzacțiile efectuate de către compania ta nu sunt documentate integral prin intermediul documentelor justificative. De asemenea, sunt remarcate o serie de neconcordanțe în respectarea reglementărilor fiscale. Soluția: Fă ordine în documentele primare ale activității tale!
- Nu prioritizezi consolidarea de relații cu parteneri de impact asupra bunului mers al afacerii tale. Nu ai un contabil competent, un consultant fiscal bine informat și un furnizor de soluții digitale performante. În momentul în care te vei decide pentru încheierea unor parteneriate de durată cu astfel de persoane, afacerea ta o va lua pe alt făgaș. Unul bun, care poate influența pozitiv relația cu instituțiile statului.
- Nu te-ai conformat la realitatea digitală fiscală la care au fost supuse companiile. Ai omis ralierea la conformare digitală în materie de RO e-factura, RO e-transport, RO e-case de marcat electronice fiscale, RO e-SAF-T. Verifică parametrii companiei tale care dictează ralierea la unul sau mai mult sisteme de digitalizare fiscală. Conformează-te la toate modificările în materie de modernizare a laturii fiscale a afacerii tale.
- Nu ai achitat obligațiile fiscale curente. Figurezi pe lista neagră a contribuabililor cu privire la restanțele de plată raportat la obligațiile fiscale. Solicită în acest sens o fișă sintetică pentru a identifica punctual sumele restante și achită la zi obligațiile fiscale.
Cu siguranță pot exista o serie de factori care conturează calitatea relației tale cu instituțiile statului. Noi am sintetizat pentru tine 5 dintre cei mai importanți parametrii care pot să manifeste influnență asupra armoniei dintre tine și instituțiile de stat. De asemenea, la finalul materialului am identificat 4 semne ale unei relații defectuoase cu Fiscul, semne pe care este bine să le recunoști și să le eviți.
- Referințe principale de informare
Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf/inter net/ANAF/acasa/.
0 Comments