Cum interpretezi corect o balanță de verificare?

by | Nov 2, 2024 | Firme | 0 comments

Când cifrele vorbesc

Cum interpretezi corect o balanță de verificare?

Cifrele care comensurează activitatea derulată de către compania ta spun întreaga poveste a business-ului tău. O gestiune economică oportună corectă și completă conferă indicații valoroase legate de prezentul și viitorul companiei tale.

Varietatea bazei de date documentare rezultată ca urmare a prelucrării datelor financiare reprezintă suport fundamental în procesul de fundamentare a deciziilor. Unul dintre documentele cu rol central în reflectarea imaginii statusului economic al companiei tale este reprezentat de balanța de verificare.

Probabil ai luat adesea contact cu o balanță de verificare regăsită în cadrul dosarului de contabilitate. Limbajul cifrat a generat însă multă confuzie stârnind totodată și curiozitate cu privire la semnificația cifrelor. Prin intermediul acestui material vom aduce lumină asupra înțelesului acestora, conferind semnificație laturii abstracte a contabilității.

Conul de lumină va fi astfel direcționat spre analiza și interpretarea unuia dintre cele mai populare documente care rezultă din procesul financiar-contabil al companiei, și anume balanța de verificare. Ce este balanța de verificare?, Care este rolul central al acesteia? Cum pot fi interpretate datele cifrice din spatele balanței de verificare? Parcurge materialul de mai jos pentru a lua contact cu imaginea descifrată a ceea ce reflectă acest document care comensurează datele financiare ale companiei tale raportat la o anumită perioadă de referință. Astfel balanța de verificare reprezintă un barometru real al stării de sănătate a afacerii tale.

Înainte de toate trebuie să cunoști faptul că un bun contabil va ști întotdeauna să confere un diagnostic privind starea de sănătate financiară a afacerii derulată de tine pe baza datelor furnizate prin intermediul cifrelor din balanță. Unul dintre atuurile acestuia este legat de ,,citirea” balanței și exprimarea unei opinii doar pe baza cifrelor din balanță. În altă ordine de idei, competențele unui profesionist contabil, proiectate pentru viitor, se rezumă la analiza și interpretarea de date. În afară valorificării acestora, rolul său devine irelevant, pe marginea societății profund digitalizate.

Sensul balanței de verificare poate fi privit din punct de vedere dual: pentru contabil și pentru antreprenor. Astfel, pentru fiecare dintre cei doi actanți principali de pe scena mediului de afaceri, balanța îmbracă roluri diferite. Astfel, pentru contabil, balanța de verificare reprezintă un instrument viabil de verificare a exactității datelor înregistrate în contabilitate. Pentru antreprenor, balanța reprezintă un mijloc indispensabil de monitorizare a manierei administrării afacerii în scopul eficientizării acesteia.

Literatura de specialitate oferă o multitudine de informații cu privire la rol, scop, componență a balanței de verificare. Tumultul de informații te poate copleși. De aceea, dorim să prezentăm informațiile într-o manieră cât mai simplistă care să contureze pe înțelesul antreprenorului rolul balanței în viața unei afaceri. Complexitatea informațiilor cu privire la balanța de verificare și rolul manifestat de aceasta în viața antreprenorului poate te-a determinat să îți conturezi o părere nefavorabilă cu privire la acest instrument contabil. De aceea, dorim prin intermediul acestui material să îți oferim toate instrumentele pentru ca balanța de verificare să devină un aliat potrivit pentru monitorizarea eficienței afacerii. Și deoarece cunoaștem importanța aspectului pragmatic când vine vorba de înțelegerea mecanismului procesului financiar-contabil vom face apel la unul dintre cele mai pragmatice metode de analiză a informației. Astfel, vom ilustra mai jos o balanță de verificare a unei companii pentru perioada de raportare aferentă lunii iulie 2024. Pentru ca imaginea să fie și mai clară, pentru moment, vom recurge la interpretarea informațiilor pe baza soldurilor finale pentru ca ulterior să conturăm povestea afacerii raportat la statusul A screenshot of a document

Description automatically generated activității acesteia la momentul de referință.

După cum poți observa, balanța de verificare este un tablou abstract, reprezentat de cifre. Poate părea aproape imposibil pentru un necunoscător al domeniului financiar să asimileze povestea din spatele acestora. Interpretarea acesteia și relatarea poveștii din spatele cifrelor este de altfel un ,,apanaj” al profesionistului contabil. Prin simpla analiză a ultimei coloane din cadrul acesteia putem formula o serie de concluzii cu privire la poziționarea firmei din punct de vedere economico-financiar.

În cadrul ultimelor 3 coloane ale balanței de verificare, regăsim aspecte corelate la soldul final debitor sau creditor al fiecărui cont în parte. Trebuie să cunoști faptul că fiecare cont are propriile lui reguli de funcționare. Reguli clare și bine definite, care trasează firul roșu al poveștii. O balanță de verificare corect întocmită vă respecta îndeaproape rigorile privind normele contabile. Ce indică soldurile finale ale conturilor cuprinse în balanță? Iată mai jos povestea din spatele cifrelor rezultată în urma analizei soldurilor finale ale conturilor cuprinse în cadrul balanței de verificare prezentate.

Povestea din spatele cifrelor

Soldul final creditor al contului 1012 care face trimitere la capitalul social subscris vărsat face referire la capitalul pus la dispoziția entității de către acționarii acesteia. Acest angajament a fost făcut de către asociați la momentul înființării companiei.

Soldul final debitor al contului 121 Profit și pierdere arată o pierdere netă de 1115,20 lei înregistrată în perioada de referință de către companie.

Soldul final creditor al contului 401 Furnizori reflectă datoria comercială a entității în valoare de 2634,33 lei. Este important să verificăm această valoare cu situația furnizorilor pentru a identifica punctual datoria către fiecare partener comercial cu care colaborăm.

Soldul final creditor al contului 4551 Acționari/Asociați conturi curente arată obligația entității față de acționari în valoare de 4525,66 lei. Este important să urmărim dacă avem contracte de credit pentru valorile cu care acționarii au împrumutat compania. De asemenea, trebui să aducem periodic acest aspect la cunoștința factorilor decizionali.

Soldul final debitor al contului 473 Decontări din operații în curs de clarificare comensurează o valoare de 466,49 lei. Acest aspect indică faptul ca entitatea a înregistrat valori din operațiuni în curs de clarificare asupra cărora este necesar să se efectueze cercetări suplimentare.

Soldul final debitor al contului 5121 Conturi la bănci în lei evidențiază valorile existente la momentul actual în conturile bancare ale companiei în sumă de 205,97 lei.

Iată așadar cum prin intermediul soldurilor finale din cadrul balanței de verificare este construită povestea din spatele cifrelor, poveste care spune (aproape) totul despre situația financiar-contabilă a companiei tale.

  • Referință principală de informare

Iuliana Cenar, Bazele contabilității: fundamente teoretice, Editura Aeternitas, 2008.

Written by Pop Adrian

Related Posts

Ce documente conține un dosar de contabilitate?

Ce documente conține un dosar de contabilitate? Episodul I Ești proaspăt antreprenor. Sau, dimpotrivă, unul experimentat. Principalul aspect de care ai luat cunoștință din noua postură deținută este faptul că trebuie să ai în vedere gestiunea financiar-contabilă a...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *