Minighid privind depunerea electronică a Decontului Special de Tva (D301) de către o Persoană Fizică Autorizată (PFA)

by | Aug 19, 2024 | Firme | 0 comments

Minighid privind depunerea electronică a Decontului Special de Tva (D301) de către o Persoană Fizică Autorizată (PFA)

Nu mai reprezintă un aspect de noutate pentru niciun contribuabil autohton obligativitatea transmiterii documentelor de administrare a activității afacerilor în manieră electronică, pe baza mijloacelor de comunicare moderne. Chiar dacă este o relație la distanță, calitatea comunicării cu organele fiscale trebuie să mențină cele mai înalte standarde. Provocarea principală a relației la distanță în acest context nu este redată neapărat de interacțiunea propriu-zisă ci și de capacitatea de asimilare a cerințelor ANAF, atunci când discutăm de interesele privind raportarea corectă, complexă și oportună.

Instituirea obligativității depunerii online a declarațiilor fiscale a fost realizată de o bună bucată de vreme. În tot acest timp, companiile au învățat toate ,,mofturile” organelor fiscale pentru ca succesul depunerii electronice a documentelor să fie asigurat.

În cadrul acestui material vom exemplifica maniera depunerii Decontului Special de Tva de către o persoană fizică autorizată pentru a-ți oferi suportul necesar în vederea menținerii parteneriatului de lungă durată cu ANAF.

Însă înaintea ilustrării efective a manierei de transmitere a declarației către ANAF, trebuie să cunoști în prealabil etapele necesare pentru obținerea dreptului privind depunerea declarațiilor fiscale în format electronic. În această manieră, trebuie să urmărești parcurgerea următorilor pași, prezentați mai jos într-o formă sintetică.

#1 obținerea certificatului de semnătură electronică digitală de la un furnizor de servicii de certificare acreditat;

#2 obținerea documentului de confirmare de la furnizorul de semnătură electronică digitală;

#3 întocmirea formularul F150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat, prin accesarea link-ului: https://www.anaf.ro/inregcalificat/;

#4 transmiterea arhivei de documente (formularul F150 alături de certificatul constatator și actul de identitate ale titularului) prin intermediul formularului de contact din cadrul SPV.

După parcurgerea pașilor mai sus menționați, vei primi automat dreptul de transmitere a declarațiilor în format electronic.

Acum că am adus clarificări suplimentare cu privire la maniera de obținere a posibilității depunerii electronice a declarațiilor fiscale, vom prezenta concret, modul de transmitere către organele fiscale a uneia dintre declarațiile fiscale populare întocmite de către entități, și anume D301, decontul special de TVA.

Important!

Înaintea depunerii oricărei declarații fiscale, trebuie să fii la curent cu informațiile privind vectorul fiscal al entității administrate de către tine. Cum poți afla informații cu privire la vectorul fiscal? Instrumentul de bază prin intermediul căruia te poți pune la curent cu totalitatea obligațiilor fiscale pe care trebuie să le ai în vedere în legătură cu activitatea derulată este Spațiul Public Virtual. Iată mai jos maniera de obține a datelor legate de vectorul fiscal al unui PFA.

#1 accesezi site-ul ANAF, disponibil la adresa:https://www.anaf.ro/auth_status.html;

#2 conectezi certificatul digital și introduci parola;

A close-up of a blue and white logo

Description automatically generated #3 accesezi opțiunea Solicitări, secțiunea Informații;

#4 alegi codul fiscal al companiei tale din secțiunea menționată anterior, tip document Vector Fiscal;

A screenshot of a computer

Description automatically generated

A screenshot of a computer

Description automatically generated # 5 transmiți solicitarea către ANAF;

A screenshot of a computer

Description automatically generated #6 verifici la secțiunea Mesaje și afli toate detaliile privitor la solicitarea efectuată;

Iată așadar procedura care te pune la curent cu maniera de solicitare a tabloului complet al obligațiilor fiscale de care este necesar să ții cont în vederea menținerii bunei relații cu organele fiscale. În cele ce urmează vom pune sub lumina reflectoarelor procesul pe care trebuie să îl urmezi îndeaproape în vederea declarării obligațiilor fiscale survenite ca urmare a derulării activității companiei tale, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță.

Vom considera cazul unei persoane fizice autorizate care își desfășoară activitatea sub cupola codului CAEN 4619-Intermedieri în comerțul cu produse diverse și care în cursul perioadei de raportare a realizat o achiziție de servicii intracomunitare pentru care este obligată la întocmirea decontului special de TVA (D301), prin prisma neîncadrării în categoria plătitorilor de taxă pe valoare adăugată. (dacă este încadrat la categoria plătitorilor de TVA, trebuie să depună alt tip de declarație)

Înainte de ilustrarea efectivă a fluxului de lucru privind depunerea electronică, te invit să cunoști câteva aspecte definitorii privind declarația D301.

Dacă te afli la categoria neplătitorilor de TVA și intri în relații tranzacționale cu parteneri UE sau NON UE, îți survine obligația declarării și achitării TVA-ului aferent operațiunii efectuate. Care sunt aspectele principale de care trebuie să ții cont la întocmirea declarației? Iată mai jos un rezumat al acestora:

• Declarația 301 se depune doar de către persoanele neînregistrate în scopuri de TVA;

• În situația achiziției de la un partener UE, D301 se depune împreună cu D390;

• Se depune pe codul special de TVA obținut de către contribuabil;

• Se depune în situația achiziției intracomunitare de bunuri a căror valoare depășesc 10 000 euro în cazul anumitor categorii de contribuabili;

• Se depune în situația achiziției intracomunitare de bunuri indiferent de valoare efectuată de persoane înregistrate în scopuri de TVA conform art. 317 din CF (inclusiv persoane beneficiare ale unei livrări în cazul operațiunilor triunghiulare sau care efectuează o achiziție de mijloace de transport second hand);

• Se depune în situația achiziției de mijloace de transport noi;

• Se depune în situația achiziției de bunuri accizabile;

• Se depune în situația achiziției de servicii intracomunitare;

• Se depune în situația achiziției de gaze naturale și energie electrică;

• Se depune pentru bunurile care ies din regimurile vamale;

• Se depune pentru alte achiziţii de bunuri şi servicii cu locul taxării în România;

• Periodicitatea depunerii este 25 a lunii următoare celei în care intervine exigibilitatea TVA;

• Nu se depune pe valoare 0;

• Formularul în format editabil se regăsește accesând următorul link: https://static.anaf.r o/static/10/Anaf/Declaratii_R/301.html.

Odată completat decontul special de TVA cu datele aferente operațiunii efectuate, se recurge la depunerea acestuia prin intermediul portalului e-guvernare. Iată mai jos toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru depunerea electronică a declarației:

#1 completează corect și complet decontul special de taxă pe valoare adăugată;

#2 accesează site-ul e-guvernare, secțiunea Acces rapid, Depunere declarații: https://decl.anaf.mfinante.gov.ro/my.policy;

#3 conectează certificatul digital și introdu parola;

A computer screen with text

Description automatically generated#4 încarcă documentul semnat electronic și validat la secțiunea Alegeți fișierul;

A screenshot of a computer

Description automatically generated#5 reține indexul de încărcare pentru verificarea statusului documentului și confirmarea depunerii acestuia pe baza recipisei;

#6 urmărește recipisa și statusul fișierului la opțiunea Vizualizare stare disponibilă accesând următorul link: https://www.anaf.ro/StareD112/, pe baza indexului de încărcare și a CIF-ului;

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Notă! În legătură cu fișierul încărcat pot fi identificate 4 tipuri de mesaje afișate prin intermediul platformei: În prelucrare, Fișierul depus nu este un document valid, Documentul are erori de validare, Documentul este valid. Dacă fișierul nu este un document valid ori sunt identificate erori de validare, se recurge la corecția acestuia și reîncărcarea în cadrul platformei. Dacă documentul este valid se descarcă recipisa.

A document with red text and numbers

Description automatically generated#7 descarcă recipisa

Iată așadar cei 7 pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru depunerea decontului special de TVA (D301). Situația este similară pentru orice alt tip de declarație pe care trebuie să o transmiți organelor fiscale în legătură cu activitatea derulată.

  • Referințe principale de informare

Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf.

Autor: Dr. Ec. Claudia-Florina Botar

Written by Pop Adrian

Related Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *