PROCEDURA DE ÎNROLARE ÎN SPAȚIUL PUBLIC VIRTUAL (SPV) A UNEI SOCIETĂȚI CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ (SRL)

by | Jul 10, 2024 | Firme | 0 comments

PROCEDURA DE ÎNROLARE ÎN SPAȚIUL PUBLIC VIRTUAL (SPV) A UNEI SOCIETĂȚI CU RĂSPUNDERE LIMITATĂ (SRL)

Niciun antreprenor la început de drum nu trebuie să fie privat de informații concise, precise și oportune cu privire la aspectele esențiale de care trebuie să țină cont atunci când demarează o afacere. Nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni faptul că afacerile din România sunt înscrise în ultima perioadă, silit sau de bună voie, la maratonul digitalizării fiscale.

Dacă ești antreprenor la început de drum, și nu numai, trebuie să cunoști obligativitatea înregistrării în Spațiul Public Virtual (SPV), aspect lansat în mediul de afaceri începând cu luna martie a anului 2022. Doar prin intermediul acestei platformei vei putea comunica eficient, transparent și rapid cu organele fiscale, funcționalitățile platformei fiind complexe la momentul actual. În plus, obligativitatea transmiterii facturii în format electronic prin intermediul sistemului RO e-factura începând cu 1 ianuarie 2024 între relațiile de tip B2B te obligă la înscrierea în SPV. Ba mai mult, nerespectarea acestor prevederi începând cu luna iulie a anului 2024 atrage după sine amenzi usturătoare pentru buzunarul companiei tale.

Procedura înrolării în SPV poate reprezenta pentru tine, ca antreprenor inițiat, o adevărată corvoadă. Pentru ca drumul să nu ți se mai pară anevoios iată mai jos 5 pași simpli pe care dacă îi parcurgi corect vei putea obține rapid dreptul de utilizare a platformei SPV.

Ce este Spațiul Public Virtual?

Spațiul Public Virtual, denumit pe scurt SPV este o platformă online, cu gratuitate și disponibilitate nelimitată, indispensabilă și special concepută pentru gestionarea eficientă a comunicării dintre Fisc și contribuabil. Importanța acestui sistem este din ce în ce mai mare având în vedere eficientizarea comunicării dintre ANAF și afacerea deținută de tine, eliminând deplasările la ghișeu pentru depunerea de documente care privesc administrarea activității companiei.

Care este utilitatea SPV pentru un SRL?

A green check mark in a circle

Description automatically generated Dacă discutăm despre aspectul utilității contului SPV, acesta poate fi marcat în dublu sens:

Utilizarea SPV pentru transparentizarea și eficientizarea comunicării cu autoritățile fiscale, pentru transmiterea diverselor documente privitoare la activitatea economică a companiei (de regulă, dreptul de utilizare este deținut de către contabilul tău)

A green check mark in a circle

Description automatically generated Utilizarea SPV pentru transmiterea și primirea facturilor electronice (aspect obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024 la nivelul tranzacțiilor derulate între parteneri-relații de tip B2B)

Care sunt pașii care trebuie să îi parcurgi pentru obținerea dreptului de utilizare a contului SPV?

#1 obții un certificat digital calificat

Înregistrarea în SPV în calitate de SRL este obligatoriu condiționată de obținerea unui certificatul digital calificat de la furnizori acreditați a căror listă este stabilită de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Reține! Acest certificat va fi utilizat pentru ambele funcționalități ale contului SPV menționate mai sus

#2 accesezi site-ul ANAF, secțiunea Servicii online, Spațiul Public Virtual, Înregistrare/Înrolare persoane fizice/juridice și alte entități fără personalitate juridică în Spațiul Privat Virtual, Persoane juridice, Înregistrare Utilizatori cu certificat digital

Înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital

#3 completezi formularul de înscriere

În această etapă va trebuie să completezi toate câmpurile obligatorii cu datele firmei tale. De la CUI, datele de identificare ale titularului (administratorul) companiei precum și celelalte spații libere care necesită datele tale personale. Vei ajunge apoi la două câmpuri foarte importante care solicită documentul de confirmare precum și arhiva zip.

Completarea formularului de înscriere

Se încarcă documentul de confirmare contrasemnat de către furnizorul de semnătură electronică

Se încarcă arhiva de documente

Documentul de confirmare este obținut de la furnizorul de semnătură electronică digitală. Arhiva de documente justificative cuprinde documente distincte funcție de persoana care solicită accesul în SPV. Dacă cel care dorește accesul este contabilul tău, atunci arhiva de documente trebuie să cuprindă certificatul de înregistrare al firmei, împuternicirea precum și cartea de identitate a împuternicitului. Dacă tu, în calitate de administrator al firmei, soliciți accesul în cadrul platformei, atunci arhiva documentelor cuprinde: certificatul de înregistrare al companiei, actul de identitate și un document care să ateste calitatea ta de administrator (act constitutiv al companiei).

#4 primești dreptul de utilizare a platformei

Ulterior, vei primi un cod de validare pe adresa de e-mail, urmat de 2 mesaje de confirmare care îți conferă dreptul de acces în cadrul platformei.

#5 te loghezi în cadrul sistemului

Logarea în SPV se realizează prin conectarea token-ului de semnătură electronică la următoarea secțiune:

Conectarea în SPV

Așadar pentru înrolarea în SPV în calitate de SRL reține acronimul care ilustrează cei 5 pași necesar de parcurs:

O bții certificatul digital

A ccesezi secțiunea de înrolare SPV

C completezi formularul de înscriere

P primești automat dreptul de acces

L ogare în cadrul platformei

După conectare, te poți bucura de toate funcționalitățile platformei, interfața fiind una intuitivă și ușor de utilizat de către contribuabili.

Bun venit în SPV!

Lucrurile însă nu se opresc aici. Nu mai este o noutate pentru nimeni, faptul că de la 1 ianuarie 2024, toți antreprenorii care relaționează cu alte companii (relație de tip B2B) au obligația transmiterii facturilor emise prin intermediul sistemului RO e-factura. În plus, luna iulie a anului curent aduce cu sine obligativitatea descărcării tuturor facturilor primite de la furnizori în sistemul RO e-factura. Pentru a te ralia la aceste noutăți legislative, utilizarea platformei SPV este indispensabilă.

Având în vedere volumul considerabil de muncă al contabililor supuși la o serie de modificări de natură legislativă care necesită efort în implementare, recomandarea ar fi ca tu să te ocupi de încărcarea/descărcarea facturilor din cadrul sistemului. Astfel, eviți și creșterea tarifelor serviciilor contabile ca urmare a includerii unui nou serviciu în contract.

Pentru a transmite/descărca facturile din cadrul SPV pașii pentru înregistrare sunt similari celor prezentați mai sus, conectarea însă realizându-se prin accesarea paginii principale a site-ului ANAF, Autentificare RO e-factura/RO e-transport.

Conectarea în SPV

Iată așadar cei 5 pași simpli conturați în acronimul OACPL pe care trebuie să îi parcurgi în vederea înrolării în Spațiul Public Virtual dacă ești deținătorul unei Societăți cu Răspundere Limitată.

  • Referințe principale de informare
  1. Site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, disponibil la adresa: https://www.anaf.ro/anaf.
  2. Viviana Popa, Cont SPV pentru SRL, Universul Fiscal, disponibil la adresa: https://universulfiscal.ro/cont-spv-pentru-srl/.

Written by Pop Adrian

Related Posts

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *